
TOPRAKSIZ ORGANİK TARIM
HİDROPONİK (TEKNOLOJİK) SERA
Hidroponik, toprak kullanmadan su içinde mineral besin çözümleri kullanarak bitki yetiştirme yöntemidir. Hidrokültürün bir alt kümesidir. Kara bitkileri mineral besin solüsyonunda veya perlit, çakıl, mineral yün, genişletilmiş kil ve hindistan cevizi kabuğu gibi nötr bir ortamda kendi kökleri ile yetiştirilebilir.
Sera kısaca "iklime bağlı kalmadan, bütün yıl boyunca ekonomik olarak sebzeciliğin ve çiçekçiliğin yapıldığı tesisler" olarak tanımlanır.
Bunun yanında bitki yetiştirilebilmesi için çevre koşullarının olumsuz etkilerini kısmen ortadan kaldıran plastik malçlar, yüzeysel örtüler, yastıklar, alçak ve yüksek tüneller seralarla birlikte «Örtü Altı Bitki Yetiştirciliği» olarak tanımlanıyor olsa da sera olarak nitelendirilemezler.
Seralar: Tüm iklim elemanlarının denetimine olanak sağlayabilecek örtülü yapılar olup, iklimle ilgili çevre koşullarına, tümüyle veya kısmen bağlı kalmadan gerektiğinde sıcaklık, ışık, nem ve hava gibi etmenler denetim altında tutularak bütün yıl boyunca çeşitli kültür bitkileriyle bunların tohum, fide ve fidanlarını üretmek, bitkileri korumak, sergilemek amacıyla cam, plastik vb ışık geçirebilen malzeme ile kaplanarak değişik şekillerde yapılan, yüksek sistemli bir örtü altı yetiştiriciliği teknolojisidir.



Taze sebze, meyve ve çiçekler, tarlada ve bahçede yılın her mevsiminde yetiştirilemez ancak insan sağlığı yönünden bunların her mevsimde taze olarak yenilmesi gerekmektedir.
Sebzelerin taze olmasının insan sağlığı yönünde önemi, içinde bulunan vitaminler, hormonlar, bazlar, mineral ve biyokimyasal maddelerdir.
Sebze ve meyvelerin dondurularak muhafaza edilmesi mevsiminin dışında tüketilmesi sorununa bir ölçüde çözüm olabiliyor olsa da, dondurulan, soğuk hava depolarında saklanan, konserve yapılan veya kurutulan sebzeler, tazesine oranla birçok özelliğini kaybeder.


Sebze ve çiçeklerin yetişme, gelişmeleri için çevre koşullarının uygun olmadığı mevsimlerde, taze sebze ve çiçek yetiştiriciliği ancak bu bitkilerin en iyi şekilde gelişmesi için uygun koşulların yaratıldığı sera olarak tanımlanan özel tesisleri planlamak ve kurmakla sağlanabilir.
Seracılığın yararları şöyle sıralanabilir;
- Yetiştirme devresi uzatılarak, yıl içinde yetiştirilen kültür bitkisi sayısının artması yanında, belirli alanlardan yararlanma olanakları da artar.
- Pazara sürekli mal çıkarma olanağı vardır.
- Birim alandan yüksek verim alma yanında, ürünün niteliği de yükseltilir.
- Tarımsal işletmelerde görülen ve mevsimlik olan işgücü kullanımı, sera ile düzenli ve sürekli olarak değerlendirilebilir.
- Seranın yapımı için gerekli olan çeşitli malların üretimi için yeni sanayi kollarının doğmasına neden olur.

